Redningen af de danske jøder – oktober 1943


Jødiske flygtninge på vej til Sverige efter omladning fra dansk til svensk fartøj i åbent farvand. Efteråret 1943.

Jagten på jøderne

I efteråret 1943 – midt under den tyske besættelse af Danmark – flygtede størstedelen af de danske jøder til Sverige over Øresund.
Baggrunden var alvorlig. 1. oktober 1943 indledte besættelsesmagten en jagt på danske jøder for at deportere dem til kz-lejre. Mange andre europæiske lande havde været vidner til alvorlige forfølgelser og overgreb mod jøder, mens Danmark hidtil havde været forskånet for de værste nazistiske forbrydelser – selvom det var slemt nok endda.

Civilcourage

De danske jøders redning står for mange som et enestående eksempel på heltemod og civilcourage – et lille lys i det mørke, som den nazistiske undertrykkelse og krigen var. Og der er da også tale om en ret enestående begivenhed. De mange danskere, der hjalp deres jødiske medborgere under flugten, risikerede selv repressalier fra besættelsesmagten. Men det hører også med til historien, at den storstilede flugt lod sig iværksætte, fordi en række af besættelsesmagtens embedsmænd havde lækket oplysninger om jødeaktionen i september. Og det hører med, at mange af de beredvillige danske hjælpere tog sig dyrt betalt for deres tjenester.

En enestående bedrift

Det gør ikke bedriften – redningen af mere end 7.000 mennesker – mindre. Det var snarere en forudsætning for, at det gik, som det gik.
En stor del af jødetransporterne udgik fra den sjællandske nordkyst. Søfolk og fiskere fra de små kystsamfund i blandt andet Gilleleje, Nakkehoved og Munkerup sejlede deres landsmænd til Sverige, hvor de levede som flygtninge til besættelsens slutning.

Læs mere om flugten her:

http://folkedrab.dk/artikler/flugten-til-sverige