Vær med: Frivillig fotograf

Frivillig
foto­graf

For dig, der kan lide at fotografere – og som holder af Gribskov!

 

 

Hvis du kan lide at fotografere, kan du hjæle Gribskov Arkiv og være med til at fastholde viden om vores samfund til gavn for eftertiden.

Det kan være fotos, du allerede har taget. Eller fotos, som du tager for at dele med os.

Kaffe på gaden i Helsinge 1907

En fotograf har fanget et kaffeselskab på gaden i Helsinge 1907.

Når frivillige fotografer har været på fotosafari i Gribskov Kommune, har de også fortjent en god kop kaffe!

Karsten lorentsen fotograferer

Gribskov Arkiv har tusindvis af billeder. De ældste er fra 1840erne. De yngste er taget for nyligt. Men vi ønsker os mange flere billeder, og du kan hjælpe os, hvis du kan lide at fotografere.

Dine fotos kan bruges

Ligger du inde med billeder fra lokalområdet? Portrætter, fotos af bygninger, begivenheder eller landskabet? Så vil vi gerne have en kopi, så vores store billedsamling kan vokse. På den måde bidrager du til vores fælles kulturarv – og du sikrer, at dine billeder får et langt liv.

Du kan også blive frivillig fotograf for Gribskov Arkiv! Hvordan ser bygningerne ud? Hvordan ser landskabet ud? Hvilke begivenheder finder sted? Som frivillig fotograf for arkivet bestemmer du, hvad der skal fotograferes.

Kom forbi til en snak om foto

Det kan måske lyde som en stor opgave at fotografere hele Gribskov Kommune! Mindre kan også gøre det. Du er velkommen til at komme forbi i vores åbningstid til en snak om, hvad du kan fotografere.

Hvis du er den systematiske type, kan du vælge en vej og fotografere alle huse på den. Er du mere til lejlighedsfotografi, kan du fotografere begivenheder du deltager i – bakkefesten i Gilleleje, torvets fødselsdag i Græsted, åbning af en ny butik i Helsinge eller noget helt andet.

Vil du gerne have lidt vanskeligere opgaver, kan du lave “nu-billeder” til nogle af vores mange “før-billeder”.

Læs om før og nu-billeder her.

Hvad får jeg ud at hjælpe arkivet?

Når du hjælper os med at dokumentere Gribskov, er du med til at bevare viden om lokalsamfundet i vores nutid. Når dine billeder på arkivet bliver gamle, er de ikke længere kun dine billeder, men hele samfundets kulturarv.

Vi har ikke mulighed for at betale honorar til frivillige fotografer, men alle vores frivillige inviteres til at deltage i frivillig-eftermiddage, hvor vi hygger os sammen, drikker kaffe og spiser kage. Vi har også to årlige arrangementer med mad for arkivets frivillige.

 

Fællesskab, frisk luft og motion

Vi tror på, at fællesskab er vigtigt for alle mennesker. De frivillige, der arbejder fast på Gribskov Arkiv, indgår i et arbejdsfællesskab. Det kan  frivillige fotografer også være en del af. Men det er også en mulighed at tage en ven eller bekendt under armen og lave et frivillig-fotograf-fællesskab.Nogle gange skal der en konkret opgave til, før man finder anledning til at ses med dem man kender. Som for eksempel at gå en tur og tage billeder undervejs. Så får du endda også frisk luft og motion.

Vi skal vide noget om billederne

Som frivillig fotograf skal du først og fremmest knipse løs af alle de spændende motiver, du kan få øje på. Men for at vi kan bruge billederne i arkivsammenhæng, har vi brug for at vide noget om dem:

  • fotografens navn
  • hvad eller eventuelt hvem forestiller billedet
  • hvor er billedet taget (adresse eller gps-koordinat)
  • hvornår er billedet taget
Derfor er det vigtigt for os, at frivillige fotografer laver en form for logbog over deres arbejde og afleverer oplysningerne sammen med fotografierne.

Billedkvalitet til langtidsbevaring

Arkivet gemmer billederne i meget lang tid. Gerne 500 år eller mere. Jo bedre kvalitet billederne har, jo nemmere er det at gemme dem, og jo mere vil de kunne bruges til i fremtiden. Derfor har vi nogle ønsker til fotografier:

  • De skal være i stort format
  • De skal være i høj opløsning, helst 300 dpi eller mere
  • De skal afleveres i formaterne jpg, jpg2000 eller tiff
Portræt af Anna Andersen, gift Nielsen. Cirak 1910
En del af Vestmolen i Gilleleje Havn med stormskade efter storm i 1921

Begivenhedsfoto: Vestmolen i Gilleleje Havn fik en skade ved stormen i 1921.

Hvad bruger arkivet billederne til?

Arkivets vigtigste opgave er at indsamle og bevare dokumentation af nutiden, så den kan bruges i fremtiden. Når vi får billeder ind, registrerer vi dem i vores arkivdatabase, og vi lægger dem i vores billedsamling.

Nogle billeder kan vi lægge på nettet, så alle kan se dem. Andre kan være taget under forhold, der gør, at vi skal vente med at offentliggøre dem. Det afgør vi i hver enkelt tilfælde.

Må andre bruge arkivets billeder?

De billeder, vi lægger på nettet, kan ses af alle. Alle kan købe en kopi af vores billeder, med mindre særlige forhold for det enkelte billede gør sig gældende.