Gymnasieelever sætter fut i den lokale historie

Publiceret 07-02-2022
Her præsenteres et brætspil om Gilleleje Her præsenteres et brætspil om Gilleleje under 2. verdenskrig
Her præsenteres et brætspil om Gilleleje Her præsenteres et brætspil om Gilleleje under 2. verdenskrig

I efteråret 2021 lavede Gribskov Arkiv et samarbejde med lærer og elever fra 2am på Gribskov Gymnasium & HF om, hvordan den lokalhistoriske interesse i Gribskov Kommune kunne styrkes og kvalificeres. Det er blevet til en række spændende projekter omhandlende alt fra konkrete lokalhistorier som KFUM-spejderne i Græsted til udviklingen af gågaden i Helsinge og Græsted Kros historie. Der er ikke bare blevet gravet gode historier frem. Der er også tænkt i modtagergrupper og moderne innovative formidlingsformater. Fx lavede en gruppe en video og sms-novelle om Skt. Helene Kapel, mens en anden gruppe har lavet et brætspil om Gilleleje under 2. Verdenskrig. Undervejs har eleverne været omkring Arkivet her i Græsted og opstøvet materiale til deres projekter.

Projektet er del af et nyt samarbejde mellem Gribskov Arkiv, Center for Erhverv, Fritid og Kultur, Helsinge Bibliotek og Gribskov Gymnasium & HF. Det er målet, at mindst en historieklasse fra gymnasiet hvert år skal arbejde omkring lokalhistorie med Gribskov Arkiv. Det aktuelle projekt blev afsluttet den 1. december med elev-pitches, hvor eleverne i bedste Løvens hule-stil pitchede og fremlagde deres produkter og lokalhistoriske ”løsninger”. Initiativtagerne historielærer Lars Due Arnov og Arkivar Astrid Lystbæk Andersen optrådte som som "løverne", der blåstemplede projekterne og gav eleverne mod på fremadrettet at arbejde mere med innovation og innovativ historie.

Her kan man se et par af projekterne, der lever videre efter projektets afslutning:

”Jøderappen”
https://www.youtube.com/watch?v=Tp2lU71CLXA

”Gågadens historie – Helsinge”
Keynote-præsentation, der fungerede som mock-up for, hvad der skulle vises på Ipad’en – kan downloades via følgende link: kortlink.dk/2ehhq

Skt. Helene Kilde
YouTube-videoen ”Sagnet om Skt. Helene Kilde”. Tilhørende SMS-novelle kan følges gennem SMS-tjenesten Moby, og novellen kan tilgås ved at sende en sms til 1277 med koden MOBY HELENEKILDE.

Præsentation af SMS-novellen om Sankt Helene Kilde
Præsentation af SMS-novellen om Sankt Helene Kilde, hvor man løbende får SMS'er, hvor munken Johannes fortæller historien.