Nyt i arkivet: Hans Christian Terslin
Hans Christian Terslin - lærer og grundlægger af Gilleleje Museum

Nyt i arkivet: Hans Christian Terslin

Der er få, der har haft så stor betydning for bevaring af Gillelejes kultur- og naturhistorie som Hans Christian Terslin. Terslin, der oprindeligt hed Therkelsen til efternavn, blev født i Horsens i 1886. Han var søn af ledvogter Jens Therkelsen og dennes kone Ane Cecilie Petersen. Den unge Therkelsen, der senere tog navneforandring til Terslin, blev uddannet skolelærer. I 1909 fik han arbejde på Gilleleje Skole, hvor han underviste i mange år.

Museumsgrundlægger

Parallelt med arbejdet som skolelærer grundlagde Terslin Gilleleje Museum. Det gjorde han sammen med andre interesserede borgere, der sluttede sig sammen i Gilleleje og Omegns Museumsforening, der blev stiftet i 1929 med Terslin som formand.

Næsten alvidende

Terslin interesserede sig levende for verden. Han brugte sin fritid på at indsamle genstande især fra naturen til museet, og han førte notesbøger om sine fund og opdagelser. Han havde også et stort netværk og skrev breve til en række andre samler-interesserede mennesker. Sin store viden delte han med sine elever og udbredte i artikler og ved foredrag.

Terslins arkiv ordnet

Gribskov Arkiv har overtaget arkivet efter Terslin fra Gilleleje Museum, der nu er en del af Museum Nordsjælland. Arkivalierne er ordnet og registreret af arkivets frivillige, Flemming. Blandt de mange ting, det indeholder, kan nævnes breve, manuskripter til foredrag, avisartikler om Terslin selv og om museet, beretninger fra hans mange rejser og notater og afhandlinger om naturen omkring Gilleleje til lands og til vands.

 

 

Terslin i jakkesæt og bøllehue.
Terslin i jakkesæt og bøllehue. Udateret foto. Fotograf ukendt
Skolebillede, 6 klasse. Gilleleje Skole, 1911
Skolebillede: 6. klasse på Gilleleje Skole, ca. 1911. Lærer Therkelsen, senere Terslin, står yderst til højre med hvid skjorte, slips og jakke.
To mænd og en haj
Terslin (til venstre) og en haj på Gilleleje Havn. Manden til højre er muligvis den fisker, der fik hajen i nettet. Hajen skulle naturligvis til Gilleleje Museum.