Luft under vingerne med Sylvest Jensen

I årene 1937-1959 fløj Sylvest Jensen rundt over det meste af Danmark og gjorde luftfotografiet til folkeeje

Af Astrid Lystbæk Andersen

En lille flyvemaskine brummer i horisonten og kredser i lav højde over huse og gårde i Græsted. Sylvest Jensen sidder ved rorpinden, og fotograf Evald Bech Holtz sidder bagerst med et kamera og fotograferer. De flyver vest på ad Esbønderupvej og Græsted Hovedgade, inden Sylvest drejer flyet mod højre og fortsætter op ad Græsted Stationsvej. Alle optagelser bliver omhyggeligt ført til protokols med navne og adresser på ejere af de fotograferede ejendomme – klar til at sælge til interesserede købere.

En god idé
Sylvest Jensen blev født i Asminderød i 1910 og uddannede sig til pilot i militæret. Han købte sin første flyvemaskine som 25-årig og arrangerede rundflyvninger over Nordsjælland for at tjene penge. På én af flyveturene havde en passager medbragt et Leica kamera og knipsede løs ud ad vinduet. Billederne blev så flotte, at Sylvest Jensen så en forretning i at sælge luftfotografier. Sådan startede idéen til dét eventyr, der blev til mere end 2.000.000 unikke optagelser af Danmark set fra luften. Vi skruer derfor tiden tilbage til midten af 1930’erne, hvor Sylvest Jensen for første gang fløj over det gamle Græsted og tog billeder.

Ren systematik
På Sylvest Jensens første flyveture i omkring 1936 var huse langs Græsted Hovedgade ikke nær så populære at fotografere som Vokstrupgård på Esbønderupvej. Det kan skyldes, at det var nemmere at sælge fotos til gårdejere end husmænd, der ikke havde så mange ekstra penge i husholdningen.
Forretningen gik strygende allerede i slutningen af 1930’erne. I 1937 var flyvningerne blevet sat i system, og det ene landområde efter det andet blev systematisk fotograferet. Negativnummeret blev omhyggeligt skrevet ned efter et sirligt registreringssystem, der gør selv en nutidig arkivar stolt. Hvis numrene startede med et ”L”, var de taget med et Leica kamera. ”N” stod for Nettel og så fremdeles. Virksomheden Sylvest Jensen Luftfoto havde ansat en håndfuld sælgere, der tog ud til gård- og virksomhedsejerne i håb om at sælge fotografierne. De fik 20% af omsætningen, så der var en del penge at tjene ved at være en god sælger.

Hvilken farve har huset?
Salget foregik på den måde, at ejerne fik vist et 9x14 cm postkort af deres ejendom. Med postkortet i hænderne præsenterede sælgeren muligheden for at købe en indrammet og håndkoloreret forstørrelse i 24x30 cm eller endda 50x60 cm. Hvis salget gik godt, gik ejer og sælger sammen rundt på ejendommen for at notere de helt rigtige farver på mure, tag og afgrøder i haven. Farvekoderne blev afleveret til en håndkolorist, der farvelagde sort/hvid fotografiet med oliefarver.

Flyvemaskinen blev gemt
I 1940 satte krigen en stopper for flyvningerne. Af frygt for at få sin flyvemaskine konfiskeret af den tyske værnemagt skilte Sylvest Jensen sin maskine ad og gemte den på et loft. Desværre fik tyskerne et tip og fandt maskinen, hvorefter Sylvest Jensen ikke så mere til den. Selv uden flyvemaskine gik forretningen ikke i stå. Sylvest Jensen havde taget så mange billeder på Sjælland, Falster og Fyn, at salget fortsatte. Og fotografierne var ikke helt billige. I 1946 var prisen 10 kroner for to styk 12x18 cm. Efter krigen fortsatte Sylvest sin Danmarksturné, og derudover udvidede han sin virksomhed med rute- og landbrugsflyvning. Luftfotografiet var dog den primære indtægtskilde og på et tidspunkt ejede han 17 flyvemaskiner og havde mere end 100 medarbejdere.

Danmark set fra luften
I 1949 tog Sylvest Jensen sin anden rundtur over Græsted, og denne gang blev flere huse på Græsted Hovedgade, Nygade og Stationsvejen taget med. På Det Kongelige Biblioteks hjemmeside ”Danmark set fra luften”, kan man se flotte billeder af blandt andet Græsted Andelsbageri og Mølle, Præstegården, Græsted Kirke og Trælasten lige ved Græsted Station. I de følgende år fløj Sylvest Jensen Luftfoto jævnligt over Græsted og resten af det Gamle Gribskov. Men op gennem 1950’erne begyndte flere luftfotografer at konkurrere om fotografierne, og salget var for nedadgående. For at vende skuden forsøgte Sylvest Jensen at skippe håndkoloreringen og gå over til ægte farvefotos. Desværre nåede Sylvest Jensen ikke at se sin virksomheds fortsatte skæbne, da han omkom i en bilulykke i 1959, 49 år gammel. Virksomheden Sylvest Jensen Luftfoto fortsatte dog med at eksistere frem til 1974.


Kilde: ”En enestående kulturarv” af Jørgen Jensen i tidsskriftet ”Alt om foto & video”, 2003

Postkort af Flyvemaskinen, Sylvest Jensen og luftfotograf Edvald Bech Holtz, ca. 1938
Postkort af Flyvemaskinen, Sylvest Jensen og luftfotograf Edvald Bech Holtz, ca. 1938
Ramsagergård i Græsted, 1953. Gården var kendt for sine store grusgrave, som Kommunen i mange år benyttede sig af. Det var særligt den type billeder, som Sylvest Jensen solgte mange af. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kongelige Bibliotek
Ramsagergård i Græsted, 1953. Gården var kendt for sine store grusgrave, som Kommunen i mange år benyttede sig af. Det var særligt den type billeder, som Sylvest Jensen solgte mange af. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kongelige Bibliotek
Luftfotografi af Esrum Kloster fra ca. 1937, der var Sylvest Jensens første fototur rundt i det gamle Gribskov. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kongelige Bibliotek
Luftfotografi af Esrum Kloster fra ca. 1937, der var Sylvest Jensens første fototur rundt i det gamle Gribskov. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kongelige Bibliotek
Senest opdateret 20-03-2024